KVARNEN

KVARNEN

Piggaboda kvarn har funnits i olika skepnader, lika länge som det bott människor i byn – troligen sedan medeltiden. Vattendraget gav kraften som fick de enkla stenarna att gå runt. Senare byggdes såg och installerades en spånhyvel.

Som alla andra kvarnar minskade behovet av att anlita dessa stenkvarnar i mitten av 1900-talet. Kvarnen lades i malpåse men på 1990-talet påbörjades ett omfattande restaureringsarbete och nu mals mjöl, sågas virke och hyvlas takspån som förr i tiden. Nuvarande kvarnbyggnad är uppförd 1881 och i full funktion. Den är länets bäst bevarade bykvarn. Mjölet som mals är gott rågmjöl eller grahamsmjöl.

Kvarnen med sin speciella miljö är en trivsam lokal för fika, berättarträffar, utställningar eller bara för njuta av gammalt fint hantverk.Historierna om verksamheterna och människorna omkring detta är otaliga. Vi berättar gärna!

Kvarnen är en del av hela bymiljön som också är mycket speciell. Det är som ett stycke ”Lönneberga” med husen placerade i en ring runt det småbrutna Småländska landskapet. Nästan alla namn på huset slutar på ”-stu” (stuga).

BESÖK OSS